Rotfylling

Dersom nerven i tannen har blitt skadet og bakterier har kommet inn til nerven, blir det betennelse og man får intense smerter. Først er det vanskelig å kjenne hvilken tann det er, det er normalt at det stråler både oppe og nede. Dersom man ikke behandler tannen, vil nerven dø, og infeksjonen spre seg rundt rota på tannen i kjeven. Vi anbefaler å behandle så fort som mulig, jo lengre man venter jo dårligere prognose er det på tannen.
Rotbehandling gjøres vanligvis over to besøk. Man renser ut nerven i rota, skyller med bakteriedrepende middel, og fyller igjen kanalen der nerven tidligere har vært med et materiale som lages av gummitre. På toppen av rotfyllingen legger man enten en fylling, eller lager en krone dersom man må det.

Etter man har begynt en rotbehandling kan det være det fortsatt er noe smerter, og i noen tilfeller må man ha en antibiotikakur for å behandle infeksjonen i tannen.

Man ønsker å rotbehandle en tann for å prøve å redde den, da det beste er å ha sine egne tenner så langt det går. Men noen ganger er det ikke sikkert man lykkes med å redde tannen selv om man har prøvd å rotfylle den. Årsaken til en mislykket rotfylling kan være frakturer i rota som vi ikke ser, ekstra kanaler som vi ikke finner, røtter som er bøyd slik at man ikke klarer å rense ut alle bakterier, eller at man mister en fylling som er lagt over en rotfylling, og så klarer bakterier å infisere tannen på nytt.

Hva koster en rotfylling?

Pris avhenger av hvilken tann man skal behandle, om det er en enkel fortann eller en stor jeksel. Dersom infeksjonen er stor, og det har gått lang tid, tar behandlingen gjerne lengre tid, da man må være sikker på at det er bakteriefritt i kanalen før man tetter igjen. Avtal gjerne med tannlegen ang pris før behandlingen starter. Alternativet til rotfylling, er å trekke tannen. Da er alternativet en bro eller implantat dersom man ønsker erstatning for den tannen som er trukket.

TIMEBESTILLING